MUNKA AUSZTRÁLIÁBAN

Hogyan keress munkát Ausztráliában

A munkakeresés Ausztráliában igénybe vehet néhány napot vagy hetet. Segítünk Neked az önéletrajzod megírásával és felkészítünk az állásinterjúra a leendő munkáltatóddal. Tanácsot adunk a potenciális lehetőségekkel és munkáltatókkal kapcsolatban. Mindezt egyenesen itt a helyszínen Cairnsben.
A leghatékonyabb módszer, ha személyesen, barátok ajánlása alapján keresel munkát. Nyomtass ki kb. 20db önéletrajzot és járd körbe a pubokat éttermeket, szállodákat stb. A munkáltatók kedvelik ha a diákok ily módon keresnek munkát, mert fontos számukra a személyes kontaktus. Fontos, hogy mindig a menedzserrel beszélj, ne egy másik alkalmazottal. Értékeli majd a lelkesedésedet és a mosolyt az arcodon, lehetséges, hogy azonnal tud majd munkát ajánlani.
Az alábbiakban felsorolunk néhány weboldalt is, ahol szintén találhatsz munkát. Ami a diákmunkákat illeti, az interneten való munkakeresés a legkevésbé hatékony módja a munka keresésének. Információkat viszont tudsz gyűjteni innen is.


Önéletrajz / Resume, CV /

A legjobb, ha többféle önéletrajzot is előkészítesz, attól függően, hogy milyen munkát keresel. Az önéletrajzod legyen lényegre törő /lehetőleg maximum egy oldal / és jól áttekinthető.
Az első helyre írd a tapasztalataidat az utolsó munkahelytől kezdve az elsőig. Röviden írd le mik voltak a feladataid az adott munkahelyen.
A második helyre írd az elvégzett iskoláidat. Kezd az iskolával, amelyen éppen tanulsz Ausztráliában. Amennyiben végeztél itthon bártender, mixer, barista vagy egyéb tanfolyamot és ilyen pozícióra jelentkezel, ez legyen a következő, amit kövér betűkkel beírsz az önlétrajzodba. Amennyiben egy étteremben vagy kávézóban szeretnél dolgozni, akár egy két napos barista képzés is sokat segíthet.


Az éttermekbe ne csúcsidőben menj munkát keresni

Az étterem vezetőjének csúcsidőben nem lesz rád ideje. Legjobb időpont, kb. délután kettő óra körül vagy vacsora előtt 5-6 óra között.


Ha a potenciális munkáltató felhív

Amennyiben a potenciális munkáltató felhív és megkérdezi, hogy mikor tudsz kezdeni, a legjobb válasz, ha minél hamarabb, akár pl. egy óra múlva is. Ilyenkor igyekezz rugalmas lenni. Természetesen vedd figyelembe az iskola órarendjét és ehhez igazítsd a munkakeresést is.


Hol keress munkát


1) Munkaügynökségek Cairnsben
 • Drake – Labouring, Executive management, medical, suit 3, 78 Mulgrave Road www.drakeintl.com Tel 40411128
 • Forde – Hospitality, 101 Sheridan Street, www.forderecruitment.com.au Tel 40311128
 • Signature Staff – Hospitality, 330 Sheridan Street, www.signaturestaff.com.au Tel 40503888
 • Adecco – Labouring, business, Office admin, 320 Sheridan Street www.adecco.com.au Tel 40425000
 • Skilled– Construction, Labouring, Trades, 109-111 Spence Street, www.skilled.com.au Tel 40410594
 • Employment – General Employment,, Apprenticeships, 212 Spence Street Tel 40319494
 • CBC Staff Selection– Business/Admin, Management, Level 1, 42 Spence Street www.cbcstaff.com.au Tel 40519699
 • Harvest information 1800 062 332

2) Weboldalak
3) Helyi sajtó – álláshirdetések

4) Hirdetések az üzletek, kirakatok és éttermek ablakain

5) Személyesen barátok ajánlásása alpján – ez a leghatékonyabb formája a munkakeresésnek

6) Személyesen meglátogatod a potenciális munkáltatókat

Ez főleg az éttermek, bárok és üzletekre esetében jól bevált módszere a munkakeresésnek Személyesen odaadod a munkáltatónak az önéletrajzodat a telefonszámoddal együtt.. Gyakran a munkáltató egy pár nap elteltével felhív és behív próbaidőre dolgozni. Ez szintén nagyon hatékony módja a munkakeresésnek.


7) Munkaügynökségeken keresztül

Mi befolyásolja a munkakeresés sikerét

 • Milyen szinten beszélsz angolul – nem kell nyelvtanilag hibátlanul beszélned, fő, hogy el tudd mondani, amit szeretnél és megértsd, amit mondanak Neked.
 • Praxis és jó referenciák az előző munkahelyekről – amennyiben van rá lehetőség ajánlott referenciákat hozni otthonról.
 • Jól megszerkesztett önéletrajz
 • Mennyire vagy rugalmas és hogy mennyi időt tartózkodsz Ausztráliában / minél hosszabb időre jössz, annál több az esélyed /.

Adófizetés Ausztráliában

A munkába állásodat követően a munkáltató köteles adót és nyugdíjbiztosítást / Superannuation / fizetni utánad. Ez egy nyugdíjas fond, ami 9% a bruttó fizetésedből, amennyiben 1 hónapban több mint 450AUD-t kerestél ugyanannál a munkáltatónál. Ez a megspórolt pénz visszaigényelhető az Ausztráliából való végleges kilépésedkor. Bővebb információkat itt találsz:  www.ato.gov.au/super

Ausztráliában hetente vagy kéthetente kapod a fizetésed. Az ausztrál pénzügyi év 01.07. -én kezdődik és a következő év 30.06. -án ér véget. A pénzügyi év befejezésével 4 hónapos határidőn belül / 31.10. -ig / köteles vagy leadni az adóbevallásodat. A pénzügyi év vagy az ausztrál tartózkodásod befejeztével igényelheted az adó túlfizetés visszaigénylését. Egy ledolgozott év után ez általában 1000$ AUD.

Az ügynökségünk tanácsadást végez az adó visszaigénylésénél. / tax return /.


Amennyiben az ájanlat felkeltette érdeklődésedet, vedd fel velünk a kapcsolatot

telefon +36 30 664 19 98 email info@talentagency.sk